torsdag 9 juli 2009

Blood Diamond

Det kommer löpande filmer som speglar händelser eller företeelser på den stora afrikanska kontinenten. Jag hoppas på fler framöver, förhoppningsvis skildrade av afrikaner själva. Tyvärr är det mestadels inga ljusa historier. Men, lärorika, och kanske en öppning till att bli nyfiken på mera. Jag tänker på filmer som den gamla Cry Freedom (om Sydafrika), eller Hotel Rwanda (om kriget i Rwanda-Burundi).
Blood Diamond är en bitvis otäck actionthriller som utspelar sig i Sierra Leone om den diamanthandel som bygger på att människor i Afrika jobbar under närmast slavliknande förhållanden. Intressant är att sommaren 2009 fanns nyhetsinslag om verkligheter som påminner om filmen. Dels från östra Kongo, dels i en stark dokumentär från P1:s Konflikt. Just den dokumentären handlar om en man som flydde diamantgruvorna i Sierra Leone och hamnade i ett helvete under president Charles Taylor och hans son Chuckie. Han bor numera i Sverige och har varit ett av huvudvittnena i krigsrättegången mot Chuckie Taylor.
Här spelar Leonardo di Caprio en diamantjägare, vars hårdhudade karaktär bit för bit nystas upp. Solomon Vandy lever ett enkelt liv som fiskare men blir grymt indragen i historien när hans familj en dag kidnappas när byn skövlas av regeringssoldater. När han som slavarbetare finner en stor diamant och lyckas gömma den, skruvas spänningen upp. Det är ingen popcornfilm skrev någon. Det är sant. Men den får en att fundera över mera än diamanter. Jag tänker t ex på vapenhandel, barnsoldater, eller västvärldens utnyttjande av andra människors fattigdom för betydligt vanligare varor än diamanter. I det scenariot har nog också jag en del…

Trailer

Recensioner:
programmet på SR:s Konflikt bör kunna hittas här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar